FEM VOLAR ESTELS!

Posted by: Rocabruna / Category:



Dins el marc de la celebració del Tricentenari del 1714 es va proposar l’activitat "Fem volar estels", d’enlairament simultani d’estels elaborats pels alumnes dels centres educatius de tot Catalunya.

L’activitat ha tingut lloc el dia 10 de desembre de 2014 a les 10 hores, al pati dels centres educatius o en un lloc públic proper al centre, coincidint amb la celebració del dia mundial dels drets humans. Els estels han portat missatges relacionats amb la pau i els drets humans.



Aquesta proposta es relaciona amb l’edicte promulgat el 10 de febrer de 1775 pel Governador Militar de Barcelona: 

ORDENO y mando, que Persona alguna, de cualquier estado, ó condición que sea, no pueda del día de la publicación de este Edicto en adelante hacer volar Cometa, ó Grua, ni otra cualquiera parte de ella, ni consentirlo a ninguno de sus domésticos o dependientes bajo la pena de tres libras por cada vez, que fuere hecho lo contrario.





El 1945, la Carta de les Nacions Unides va establir les bases de la Convenció en exhortar tots els països a promoure i encoratjar el respecte pels drets humans i les llibertats fonamentals “per a tots”. La Declaració Universal de Drets Humans va ser aprovada tres anys després, i en ella es va fer un major èmfasi que “la maternitat i la infantesa tenen dret a una ajuda i a una assistència especials”. Aquest any es compleix el 25 aniversari de l’aprovació de la Convenció internacional sobre els drets de l’infant. La Convenció, ratificada per 193 països, va ser adoptada per unanimitat en l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 novembre 1989.



Entre els Drets de la infància destaquen els següents:

·                    A la vida.

·                    Al descans, l’esplai, el joc i les activitats recreatives.

·                   A la llibertat d’expressió i a compartir els seus punts de vista amb altres.

·                    A un nom i una nacionalitat.

·                    A una família.

·                    A la protecció durant els conflictes armats.

·                    A la llibertat de pensament, consciència i religió.

·                    A la protecció contra el descuit o tracte negligent.

·           A la protecció contra el treball infantil i contra l’explotació econòmica en general.

·                    A la informació adequada.

·                    A participar plenament en la vida cultural i artística.

·                    Al més alt nivell possible de salut.

·                    A l’educació.

·     A un nivell de vida adequat al seu desenvolupament, particularment pel que fa a la nutrició, el vestit i l’habitatge.

Hem penjat trocets de paper amb els drets del infants al nostre estel després de llegir-los en veu alta i l'hem fet volar ben amunt. Ha estat molt emocionant!


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada